Diverse information – böcker om hundar, gevär och jägarexamen

Jägarexamen – så går du tillväga

Bolt-Action-Rifles-KimberJakt kräver jägarexamen, utrustning, färdighet, tålamod och ofta en riktigt pålitlig hund. När alla bitar är på plats, kan man ge sig ut i naturen och börja, men det är viktigt att inte missa något.

Först måste du ta en examen och sedan kan du ansöka om licens till ett jaktvapen hos polisen.

När man vill ta jägarexamen måste man göra ett teoretiskt prov och tre delprov i olika jaktvapen, dvs hagelgevär och kulgevär (ett grundprov och ett högviltprov), men vill man bara göra provet för hagelgevär, är det också möjligt. Då kan man dock bara få licens för hagelvapnet.

En sak som är bra att veta, är att ingen åldersgräns krävs, men du får ändå inte vara för ung eftersom du måste ha grundfysiken i att hantera ett vapen. Studier till det teoretiska provet kan göras på olika sätt, dels på egen hand och dels genom kurser på t.ex. Studiefrämjandet. Man kan också gå in på Jägareförbundets hemsida och beställa kursmaterial eller ta en e-utbildning, dvs över nätet. Man får också namn och tips på provbanor i närheten där man bor, där man lär sig skjuta med instruktör innan man ska göra delproven och teoriprovet.

Boken från Jägareförbundet heter “Din väg till jägarexamen” och i den finns frågor och svar som du ska kunna inför provet. I boken finns även en ljudbok inkluderad.

Att skaffa rätt jakthund

I många böcker om jakt, finns det också tips på vilken jakthund du behöver och hur du tränar den.

Jägareförbundet har mycket information om vilka hundar som gäller vid olika jakter. Det finns också en mängd böcker om alla hundraser och vad de är lämpliga för, inom t.ex. jakt. Andra böcker som “Jakthundskolan” (Peter Ekeström) och “Jakthundens dressyr” (Gerd Nilsson), hjälper dig i ditt arbete med hunden.

Gevären

Behöver du information om olika jaktvapen, finns det en bok som kort och gott heter “Allt om jaktvapen” och är skriven av Eirik Moen. Den är lättläst och behandlar allt från vapen till utrustning och ammunition. Författaren är både jägare och vapenförsäljare och sitter på mycket erfarenhet inom området.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *