Jakt och fiske över gränserna

rhustved_1364706668_PreppingHolesLOWSedan urminnes tider har människan livnärt sig på att jaga och fiska och att leva nära naturen. Det är bara en bråkdel av människans tid på jorden, som man har levt i städer och inte varit lika beroende av att gå ut och hitta sin egen mat. I utvecklade länder är det bara att gå till frysdisken för att få det man vill ha. Ändå finns det till viss del, i alla dessa länder, en slags längtan tillbaka till naturen, om så bara för en liten stund då och då, i nutid som för hundra år sedan. Fascinationen av naturen har alltid funnits där och beskrivs av många författare inom olika genrer.

Se bara på Ernest Hemingway och böckerna “Den gamle och havet” eller “Afrikas gröna berg”.

I alla länder jagar och fiskar man (om det finns tillgång till vatten), antingen för nöjes skull eller för att överleva.

Regler ser olika ut i olika länder. Därför gäller det att veta vad som gäller om man vill utöva jakt eller fiske utomlands. Jakt är generellt sett ganska reglerat med många bestämmelser, men samtidigt finns mycket mark och många sjöar och vattendrag att jaga eller fiska i när det gäller Sverige och de nordiska länderna. Behöver man mer information, kan man gå in på Naturvårdsverkets hemsida.

Några populära destinationer när det gäller att jaga utomlands, är England och Skottland där man ofta jagar hjort och duvor, eller Afrika när det mer handlar om exotiska djur.

Tar man med ett skjutvapen utomlands måste man deklarera det till Tullverket först, men

enklast är att låna vapen på plats.

Vill man åka och jaga eller fiska utomlands, finns det särskilda jakt-eller vildmarksresor som ordnas i förväg, men man kan också kolla upp regler på ambassader och konsulat vilka regler som gäller för utlänningar.

Här finns några böcker med information om jakt och fiske i andra länder.

  • Jaga djur i Afrika, skriven av Christoffer Jarnvall
  • Jakt i Sverige och övriga Norden, skriven av Sten Christoffersson
  • Sportfiske i Spanien, författare Christer Johansson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *