Några tips på episka äventyrsböcker

Tips (2)En känd, amerikansk författare som kan rekommenderas om du älskar äventyr i vildmarken, är James Oliver Curwood. Han skrev många böcker i vildmarksmiljö och en del av böckerna är också utgivna som ungdomslitteratur. Vissa av böckerna anses vara självbiografiska, då han levde luffarliv ett tag.

Kazan

Curwoods mest berömda bok heter Kazan, som skrevs 1914. Det är en berättelse om en hund, som i Canadas vildmark dödar en f.d ägare, och som efter det flyr in i skogen och blir del av en vargflock. Man kan följa flera berättelser om Kazan, och böckerna har rykte om sig att vara mycket bra.

Jack Howlands äventyr

Boken kom ut 1910 och handlar om Jack, en ung ingenjör från Chicago som får i uppdrag att åka in i Canadas vildmark och se över konstruktionen av en järnväg. De föregående ingenjörerna har flera gånger drabbats av mystiska olyckor, konstiga människor och problem, och är därför kvicka att lämna sina uppdrag när den nye kommer. En flicka dyker också upp för att varna Jack. Boken har mystik, fara och romantik i en härlig blandning.

En annan berömd, amerikansk författare, Jack London, har skrivit en hel del vildmarksromaner under sin korta tid som författare.

Den mest kända boken heter Skriet från vildmarken.

London levde lite som en vagabond, sjöman och guldgrävare, innan han började skriva.

Han skrev både böcker som var samhällskritiska, och andra som utspelade sig i vildmarken. Det är också äventyrsböckerna som hans namn är mest känt för.

Skriet från vildmarken

Boken handlar om Buck, en hund som kidnappas och förs till Alaska där han blir slädhund och lever ett tufft liv. Han får efter en tid andra ägare som arbetar som guldgrävare, (något som författaren själv hade erfarenhet av), och nya äventyr väntar. Ägarna dör så småningom genom en olycka och Buck kommer till en ny person, och tillsammans får de två uppleva en hel del.

Till slut lockas Buck mer och mer av vildmarken och ger sig ut på egen hand, där det vilda livet ger honom prövningar. En spännande bok som behandlar liv och död, sorg och lycka, vänskap och osämja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *