Hur fungerar en slåtterbalk

Äger du mark med högt gräs som växer vilt åt alla håll? Jobbar du inom lantbruk och är i behov av en maskin som gör nytta i ur och skur? Vissa jobb är för tuffa för en gräsklippare, och då är det dags att ta fram det tunga artilleriet: en slåtterbalk traktor. En slåttermaskin, eller slåtterbalk, körs med hjälp av en traktor och tar lätt och smidigt hand om det bångstyriga gräset. Mer om hur en slåtterbalk används inom lantbruk och till andra syften ska vi kika på nedan.

Vad gör egentligen en slåtterbalk?

En slåtterbalk är en maskin som vanligtvis drivs av bensin och som du skjuter framför dig. Slåtterbalkar kan dock även fästas på traktorer för att köras fram beroende på vilken modell du satsar på. Deras användningsområden är att klippa eller slå av gräs, och de arbetar mer effektivt samt med mer styrka än en vanlig gräsklippare. Just därför används slåtterbalkar flitigt till lantbruk och vid egen användning på bland annat små ängar.

Den kraftiga motorn tillåter slåtterbalken att enkelt ta sig igenom högt gräs som gräsklippare inte har förmågan att göra, och starkare slåtterbalkar kan till och med skära igenom kvistar med en tjocklek som liknar ett finger.

Glöm inte att det även finns multimaskiner som kombineras med diverse redskap för att ge dig ytterligare användningsområden. Med rätt redskap kan en multimaskin inte bara hantera lantbruk, utan den kan skövla bort sand, jord samt till och med snö under vintern. Det gäller bara att du väljer den rätta maskinen för arbetet. Glöm inte att läsa mer information om hur du köper en slåtterbalk på bästa sätt.

Bra att veta om slåtterbalkar

Att exempelvis använda en lie är både tidskrävande och påfrestande för kroppen, så varför inte handskas med det vildvuxna gräset på ett mycket smidigt sätt genom att vända dig till en slåtterbalk! Det behöver inte kosta skjortan, och du kan hitta högkvalitativa slåtterbalkar för enbart några tusenlappar. Om du är ute efter en riktigt rejäl modell bör du dock lägga nära 10 000 kronor på din slåtterbalk. Allt beror på funktionerna som du är ute efter och hur kraftfull den behöver vara för att klara av dina uppgifter.

När du väljer ut din slåtterbalk kikar du bland annat på drivmedel, funktioner, effektivitet och design: vissa har ett hjul medan andra har två. Välj därefter en passande slåtterbalk som håller sig inom din budget.