Platsbygga en bokhylla eller vitrinskåp, kan man göra det själv?

Vill du skapa ett unikt möblemang i ditt hem, kanske drömmer du om unikt egen platsbyggd förvaringsmöbel passande ditt hem. Hur gör man?

Anlita inredningsarkitekt och snickare, är det lösningen för mig?
En lösning är att anlita en inredningsarkitekt som presenterar ett par olika idéer för hur din plastbyggda förvaringsmöbel kan designas, här finns möjlighet för ett inredningsarkitektproffs att komma med mycket bra praktiska lösningar och även designmässigt ta ut svängarna rejält.
När du väl valt hur du vill ha din platsbyggda förvaringsmöbel så är det dags att ta in offerter från olika inredningssnickare. Ta in offerter från flera olika snickare, jämför och se även på referenser. Priser kan variera stort mellan olika snickare och även när projektet kan påbörjas och slutföras. Att använda och anlita en inredningsarkitekt och inredningssnickare kanske ger det bästa resultatet förvaringsmässigt och utseendemässigt men å andra sidan så är det stor risk att kostnaderna drar iväg ordentligt och hamnar på stora summor i slutändan.

Kan man göra detta själv?
Att köpa färdigmonterade möbler i exempelvis New England stil, exempelvis bokhyllor eller vitrinskåp och utifrån dessa skapa en större plastbyggd möbel går självklart att genomföra, dock behövs lite färdigheter att snickra och måla. En budget lösning är exempelvis att köpa två eller tre vitrinskåp och sätta ihop dessa till en större enhet. Sockel nedtill och list upptill behöver kapas så skåpen kan ställas kloss an varandra utan mellanrum. Krönlist och sockeln behöver därefter finjusteras, sammanfogas och slipas. Använd fingraderat snickerispackel och  korrekt färg, exempelvis vita New England möbler är ofta målade med kritvit färg i färgkod NCS0300-N.  Att bygga in skåpen upp till taket kräver ytterligare färdigheter av dig som hemmasnickare. Reglar, taklist som matchar den nybyggda möbeln samt måleri av denna övre del så den blir samstämmig med skåpet. Det finns mycket pengar att spara på att göra uppföra din egen platsbyggda förvaringsmöbel.

Hoppas dessa tankar kring platsbyggda förvaringsmöbler hjälper dig att komma vidare med dina funderingar.